Wethouder Van Ommen is blij met het convenant: “We willen dat jongeren zich optimaal kunnen ontwikkelen in een veilige omgeving. Dit convenant helpt ons om samen met onderwijs en andere partners te werken aan sterke sociale netwerken, zinvolle vrijetijdsbesteding en het terugdringen van middelengebruik onder jongeren.”
Samenwerking staat voorop
De samenwerking is lokaal, maar biedt ook ruimte om gemeente-overschrijdende problematiek aan te pakken met bijvoorbeeld de gemeente Epe en de RSG Noord Oost-Veluwe. In Heerde is nadrukkelijk gekozen voor betrokkenheid van leerlingen en ouders; hun inbreng is opgenomen in het convenant. “Een veilige school is geen vanzelfsprekendheid, daar werken we elke dag bewust aan,” zegt Chris van der Meulen van Christelijk College de Noordgouw. “Met dit convenant leggen we vast dat we dat niet alleen doen, maar samen met ouders, leerlingen en partners als de gemeente en politie. Juist die samenwerking maakt het verschil.” De Noordgouw werkt actief samen met partners zoals Stip, de GGD en Bureau Halt aan preventief beleid. Onderwerpen als vuurwerk, social media en middelengebruik worden regelmatig besproken met leerlingen, ouders en schoolpersoneel om kennis en bewustwording te vergroten.
Vaste agent voor de Noordgouw
Ook de politie speelt een centrale rol in de uitvoering van het convenant. “Voor jongeren moet school een plek zijn waar ze zich veilig voelen en zich kunnen ontwikkelen,” aldus Jogchem van Dijk van politie Veluwe-Noord. “Door dit convenant kunnen we eerder signaleren, sneller schakelen en beter samenwerken. De vaste agent voor de Noordgouw wordt daarin een belangrijke schakel.”
Met deze samenwerking leggen de betrokken partijen een stevige basis voor een veilige en ondersteunende omgeving waarin jongeren zich gezien, gehoord en gesteund voelen.