Veluwe IJssel Media Groep

VIJMG

advertentie
Geschreven door Serge Poppelaars
11 juli 2025 11:46


Gasloos wonen stagneert in Gelderland, ondanks veel zonnepanelen
Foto: Gasloos wonen stagneert in Gelderland, ondanks veel zonnepanelen
Foto: Stef Kars

REGIO - Gelderlandse koopwoningen hebben nog flink wat stappen te nemen om van het gas af te gaan. Zo is uit onderzoek van Zonneplan gebleken. Dit onderzoek was gericht op alle Gelderse woningeigenaren met zonnepanelen op hun dak. In het onderzoek werden ruim 2.100 woningeigenaren gevraagd in hoeverre zij nog gas gebruiken. Daaruit blijkt dat huishoudens met zonnepanelen aanmerkelijk vaker gasloos wonen dan huishoudens zonder eigen stroomopwekking. Toch lopen ook de zonnepaneelbezitters in Gelderland achter op gasloos wonen. Ruim 21 procent van de Nederlandse koopwoningen met zonnepanelen is van het gas af gegaan. Dit percentage ligt aanzienlijk hoger dan bij koophuizen zonder panelen. Gelderland zit met een kleine 18 procent onder het landelijk gemiddelde. Tijdens dit onderzoek werden 2.159 woningeigenaren bevraagd over hun gasgebruik. Wel verwacht het energiebedrijf Zonneplan dat zonnepaneelbezitters de komende jaren vaker de stap zullen zetten naar gasloos wonen, vooral nu het einde van de salderingsregeling in aantocht is. Dylan van der Schoot van Zonneplan laat weten dat de overgang naar gasloos wonen nu nog voordelig is: “Het laten verwijderen van je gasaansluiting is nu nog gratis en scheelt je al gauw zo’n 340 euro per jaar aan vastrecht en netbeheerkosten. Daarmee heb je een nieuwe inductiekookplaat zo terugverdiend.” Desondanks heeft gasloos wonen nog wel het nadeel dat het veel kosten met zich meebrengt om de aanpassingen aan je woning te kunnen maken. APELDOORN - De kosten van een warmtepomp en de installatie kunnen vrij hoog oplopen. Daartegenover staat wel dat je deze investering weer terugverdient in de loop van de tijd, doordat je minder betaalt voor energie. Een gasvrije woning is nu nog niet verplicht, maar in 2050 wordt het dat wel. Vanaf dat jaar kan er niet meer gestookt en gekookt worden op gas.

Daaruit blijkt dat huishoudens met zonnepanelen aanmerkelijk vaker gasloos wonen dan huishoudens zonder eigen stroomopwekking. Toch lopen ook de zonnepaneelbezitters in Gelderland achter op gasloos wonen. Ruim 21 procent van de Nederlandse koopwoningen met zonnepanelen is van het gas af gegaan. Dit percentage ligt aanzienlijk hoger dan bij koophuizen zonder panelen. Gelderland zit met een kleine 18 procent onder het landelijk gemiddelde. Tijdens dit onderzoek werden 2.159 woningeigenaren bevraagd over hun gasgebruik. Wel verwacht het energiebedrijf Zonneplan dat zonnepaneelbezitters de komende jaren vaker de stap zullen zetten naar gasloos wonen, vooral nu het einde van de salderingsregeling in aantocht is.

Dylan van der Schoot van Zonneplan laat weten dat de overgang naar gasloos wonen nu nog voordelig is: “Het laten verwijderen van je gasaansluiting is nu nog gratis en scheelt je al gauw zo’n 340 euro per jaar aan vastrecht en netbeheerkosten. Daarmee heb je een nieuwe inductiekookplaat zo terugverdiend.” Desondanks heeft gasloos wonen nog wel het nadeel dat het veel kosten met zich meebrengt om de aanpassingen aan je woning te kunnen maken.

De kosten van een warmtepomp en de installatie kunnen vrij hoog oplopen. Daartegenover staat wel dat je deze investering weer terugverdient in de loop van de tijd, doordat je minder betaalt voor energie. Een gasvrije woning is nu nog niet verplicht, maar in 2050 wordt het dat wel. Vanaf dat jaar kan er niet meer gestookt en gekookt worden op gas.



Apeldoorn Nieuws 

duurzaamheid gasloos zonnepanelen 
 
  • VIJMG TV-kanaal
  • VoorstVeluwezoom (Brummen,Voorst) Radio
  • RTV794 (Heerde,Epe) Radio
  • Samen1 (Apeldoorn) Radio
advertentie